rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

3500 pregleda
0 komentara

DOSADNO MI JE NA TRENINGU! 7 NAČINA DA TO PROMENIŠ

Koliko god mi u fitnes centrima nećemo to da priznamo, izvođenje istih pokreta može biti dosadno. Što i nije dobro, pogotovo ukoliko želimo da najbolje iskoristimo svoj trening, jer se mišići počinju navikavati na iste vežbe i, ukoliko ih izvodimo iznova i iznova, oni se neće promeniti.

Da bi zadržali sve benefite svakog pokreta, a opet održali svežinu, postoji nekoliko stvari koje možemo da uradimo da bismo oživeli svoju ljubav prema fitnesu, treninzima, kondiciji i zdravijem načinu života.

#1 Promeni broj ponavljanja

Ovo je prilično očigledno, ali je i najvažnije. Ako si zaglavio u fazi u kojoj stalno radiš isti broj ponavljanja prilikom svakog vežbanja, vraćanje na isti trening može biti mučan. Zato promeni broj! Isprobaj mali broj ponavljanja uz veliku težinu (1-3) i veliki broj ponavljanja uz manju težinu (8-12). Svako ponavljanje daće ti drugačiji rezultat koji će pomoći da ponovo zavoliš trening.

#2 Promeni težinu

Vežbe koje uključuju tegove mogu se menjati prilično lako. Samo je bitno da pronađeš vežbe u kojima ti je ugodno – Teško, ali ne toliko da bi povreda mogla da se dogodi i postepeno povećavaj kilažu.

#3 Promeni sprave

Da li uvek radiš čučnjeve sa šipkom? Zašto ne bi umesto šipke koristili bučice, ili vreće peska? Promena opreme, sprave i vrste pokreta pomoći će ti da radiš na mišićima koji nisu obično uključeni u vežbu koju redovno izvodiš. Pa će ti pomoći da izgradiš jezgro (core) i stabilizuješ mišiće. Dodaj karike, ekspandere, elastične trake i tvoj trening ponovo će biti zanimljiv i zabavan.

#4 Promeni pauzu između setova

Koliko vremena odmaraš između setova može imati veliki uticaj na tvoje rezultate. Kod treninga snage treba da sačekaš između 2-4 minute. Kada radiš vežbe ponavljanja pokušaj da odmoriš svega 30-60 sekundi.

#5 Idi na drugu vrstu treninga

Ako redovno vežbanje uključuje samo trening u teretani, ili samo grupni trening, probaj da ga promeniš. Idi na ovaj drugi. Na taj način ćeš promeniti svoju zonu komfora i brzo će ti treninzi ponovo postati zabavni.

#6 Promeni vreme treniranja

Većina ljudi svakodnevno vežba u isto vreme – Što je odlično, jer im je trening postao obaveza, ali svaka obaveza zna da dosadi. Zato promeni s vremena na vreme vreme u koje odlaziš na trening. Pronađi samo u kom periodu dana najviše možeš da daš sve od sebe i veruj nam, rezultati će da se nižu.

#7 Promeni ciklus vežbanja

Ako treniraš pet dana nedeljno i pauziraš dva dana, onda sledeće nedelje idi četiri dana, pa tri dana odmori. Ili prilagodi dane različitim grupama vežbi. Na primer idi na grupni fitnes ponedeljkom, sredom i petkom, dok u teretanu utorkom, četvrtkom i subotom… Promenom ciklusa treniranja možeš doneti veliki benefit u mentalnom pristupu vežbama.

Zaključak

Vežbanje bi trebalo da ti bude zabavno iskustvo koje ti pomaže da se oslobodiš stresa i koje će doprineti tvom mentalnom i fizičkom zdravlju. Nema potrebe da ideš na nešto što te muči i ne stvara ti osećaj zadovoljsta, jer ako jeste tako, onda moraš da pronađeš koja rekreativnost te ispunjava.

Sve u svemu, ovih nekoliko saveta mogu da ti pomognu da ponovo zavoliš svoj trening i vratiš onaj osmeh na lice koji svima nedostaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs