rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

4055 pregleda
0 komentara

Koja je razlika između SPRINTA i RPM-a?

Najčešća pitanja koja dobijam u vezi sa SPRINTOM jesu: ‘Po čemu se SPRINT razlikuje od RPM-a?’ i ‘Koliko dugo treba da idem na RPM da bih mogao treniram SPRINT?’. Pa da odmah rešimo nedoumice. Jedino što je zajedničko RPM-u i SPRINTU je to što se treninzi rade na bajku.

SPRINT je HIIT trening koji podrazumeva da u kratkim vremenskim periodima radimo maksimalnim intenzitetom, u kombinaciji sa kratkim periodima odmora koji su u toku ovakvog treninga podjednako bitni kao i sam rad. RPM je kontinuirani trening u toku kojeg simuliramo vožnju po različitim terenima, radimo umerenim do visokim intenzitetom.

Dakle, nije potrebno da prvo idemo na RPM da bismo mogli da krenemo sa treninzima SPRINTA. Sprint je trening na koji mogu da idu svi, bez obzira na fitnes nivo. Prvenstveno zato što sami manipulišemo opterećenjem i vozimo svojim maksimalnim intenzitetom. Prednost u odnosu na druge HIIT treninge je u tome što nema nikakvog opterećenja na zgobove i nema rizika od povrede, a nije potreban ni poseban nivo koordinacije jer svi znamo da okrećemo pedale. 🙂

I da ne bude zabune, SPRINT nije pola sata okretanja pedala najbrže što možemo, već u jednom intervalu brzine okrećemo maksimalnim intenzitetom najviše 20 sekundi nakon čega sledi odmor. Kao što nam je Igor već rekao, 15x tako i kraj. 🙂 Više ne zvuči tako strašno, zar ne?

Kako gradi mentalnu izdržljivost?

Pored svih benefita koje nosi HIIT trening, a sa kojima smo već prilično upoznati, ja bih izdvojila jedan koji se odnosi na našu mentalnu izdržljivost. U toku HIIT treninga naše telo i mozak izlaze izvan zone komfora. To je onaj period kada nas peku mišići, srce hoće da iskoči iz grudi, a instruktor govori da ne odustanemo jer se tada dešava najveća promena. I upravo to razvija našu mentalnu izdržljivost koja omogućava prevazilaženje izazova u svakodnevnom životu.

Ono što je bitno da znamo kada je u pitanju SPRINT jeste da nam treba 72 sata nakon treninga da se organizam oporavi i vrati u prvobitno stanje. Zato se preporučuje do 2 treninga nedeljno u kombinaciji sa treninzima snage kao sto su BodyPump i core trening CxWorx jer je SPRINT u osnovi naš cardio trening.

SPRINT i ishrana

I još jedna stvar koja nam može pomoći ukoliko redovno idemo na SPRINT jeste vezana za ishranu. U toku HIIT treninga naše telo koristi glikogen i potrebno je da ga imamo u rezervi kako telo ne bi krenulo sa razgradnjom mišića. Zbog toga naša ishrana treba da bude bogata proteinima i ugljenim hidratima, a ono što je najlepše kod HIIT-a jeste što naše telo koristi zalihe masti dugo nakon treninga, nekada i ceo dan.

Šmekeri, Igor i ja vas čekamo da zajedno pomeramo granice brzine, snage i izdržljivosti. I stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja koja imate.

Violeta Nikolajević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs