rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

3185 pregleda
0 komentara

Koliko težine?

Bodypump na svojstven način vežbačima nudi efekte treninga sa opterećenjem koje bi mogli dobiti standardnim vežbanjem u teretani. U Les Millsu, mi to nazivamo Rep efekat! Vežbanjem sa lakim do umerenim opterećenjem, sa mnogo ponavljanja u seriji, koje će na kraju dana doneti sve promene koje se težinskim treningom mogu dobiti. Jačanje mišića, oblikovanje i sagorevanje ogromnog broja kalorija.

Ali ovde često dolazi do zabune. Iako nam nisu potrebne velike težine da bismo zgrabili sve benefite koje BodyPump nudi, vežbanje sa prelakim i istim opterećenjem iznova i iznova neće napraviti ono što očekujemo od naših treninga.

Težina?

Jedan od osnovnih principa jačanja i menjanja izgleda naših mišića, jeste treniranje po principu korišćenja progresivnog opterećenja. Pojednostaviću. Kada se odlučite da krenete da vežbate i uradite pesmu broj 2 na BodyPump treningu, sa recimo 10kg na vašoj šipci, mišići vaših nogu će dobiti stimulans za promenu. Kako to znamo? Recimo da će vas sutrašnja upala mišića podsetiti da ste napravili razliku. I to je super! Upalom vaše telo javlja da ste ga opteretili na način na koje nije naviklo i samim oporavkom od upale, telo će ojačati i izgraditi jače mišiće kako ga ne biste ponovo tako neprijatno iznenadili. Ljudsko telo je savršena mašina za adaptaciju, znate li to?

Ali ako biste se nakon deset BodyPump treninga svaki put vraćali na istih 10 kg na vašoj šipci, mišići više neće napredovati. Neće doći do nove upale mišića, treninzi će vam postati manje izazovni i rezultati će izostati. Telo se adaptiralo na tu težinu. Savršena mašina, sećate li se? Sada su vaši mišići jači i mogu da podnesu 10 kg na pesmi broj 2. Vreme je svojim mišićima date novi izazov. Nabacite još koji kilogram na šipku!

Brzina? Tehnika?

Ali opet, nije sve toliko jednostavno! Sačekajte malo… Pomislite na neki BodyPump trening. Da li se sećate da su instruktori spominjali neki tempo, odnosno brzinu kojom izvodimo vežbu? Ili možda znate da svaka vežba ima svoj pun opseg pokreta? To je ono kada na svakom čučnju zaista spustite kukove sve do visine vaših kolena. Sećate se? To su osnovni principi BodypPump treninga i zaista je važno da ih se pridržavate kako biste za što kraće vreme dobili što veće rezultate. Zašto ovo spominjem? Jednostavno je, kada završite neki od sledećih treninga sa savršenom tehnikom, uradite svako ponavljanje brzinom baš kao i vaš instruktor i sutradan upala izostane, a vi se nakon treninga osećate kao da ste spremni za još jedan trening, vreme je da povećate težine na vašoj šipci!

Mislite da ste ušli u formu svog života ako uspete da vežete 3 treninga u danu? Mislim da se varate. Ja bih rekao da ni jedan niste uradili kako bi zaista trebalo. Sećate li se svog prvog BodyPump treninga? Verovatno vam je ostao u sećanju zbog stepenica koje ste morali da savladate nakon toga. Hej, pa to je osećaj koji biste trebali da imate svaki put. Trening nikada ne bi trebalo da postane lakši, samo ste vi postali bolji.

Povećajte težinu, pokušajte da skočite više ili da se krećete brže. Svako ponavljanje izvedite sa maksimalnim naporom, kao da je poslednje na tom treningu i doživećete sasvim drugačiji svet fitnesa.

 

Instruktor Igor Gvozden

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs