rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

2381 pregleda
0 komentara

Pleši i razvijaj mozak

Mrdanje kukovima, twerking… To nisu pokreti koji se inače povezuju sa starijim dobom. Ali, izgleda da bi trebalo. Sada znamo da je igranje odlično za unapređenje moždanih funkcija – što bi odlično moglo da nam dođe kada zađemo u starije godine.

Dobra stvar plesa nije samo u tome što unapređuje vaš fitnes nivo. Igranje je takođe odlično za hipokampus – ključnu oblast mozga koja je odgovorna za kratkoročnu i dugoročnu memoriju.

Dugo su naučnici smatrali da nakon što se mozak formira i dostigne svoj kapacitet – počinje sa njegovom degeneracijom. Široko je bilo rasprostranjeno mišljenje da tokom života gubimo moždane ćelije – neurone, i da ne postoji ništa što možemo da učinimo u vezi sa tim.

Sada znamo da to nije slučaj. Moderna istraživanja pokazala su da tokom života mozak ima mogućnost da se prilagođava i regeneriše – sve što je potrebno je pravilno okruženje.

Plesni časovi mogu biti savršeno okruženje. Za mnoge od nas ples predstavlja i psihički i fizički izazov. Kombinuje obradu, kombinaciju i izvršavanje jedinstvenih pokreta i zahteva mnogo koncentracije. Ovakav tip aktvnosti, zasnovan na aktivnoj koncentraciji može uvećati broj ćelija u hipokampusu.

Razvoj ćelija u hipokampusu je važan jer je to jedna od prvih oblasti u kojima može doći do pogoršanja, što dalje uzrokuje probleme sa memorijom. Ukoliko proaktivno radite na uvećanju ćelija u hipokampusu, to potencijalno može smanjiti rizik od stanja poput demencije i Alchajmerove bolesti.

Sjajne vesti su da se regeneracija moždanih ćelija može događati u bilo kom životnom dobu. Dakle, ne samo da plesnom podijumu treba da se prepustimo dok smo mladi, već treba da ohrabrimo i naše starije, bliske ljude da uživaju u ritmu i muzici.

Izvor: www.lesmills.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs