POČNI PAMETNO

Šta je POČNI PAMETNO program?

Kada je motivacija u pitanju, tvoj mozak stvarno je čudan i misteriozan. Jedne minute ne znaš šta ćeš od entuzijazma, želje za treningom i osećajem uspeha… Dok nekoliko nedelja kasnije počinje da te mrzi i kad pogledaš iza sebe shvatiš da već nedelju dana ne treniraš.

POČNI PAMETNO program zasnovan je na naučnim istraživanjima koji ti pomaže, ukoliko ga pratiš, da korak po korak zavoliš treninge i usvojiš ih kao zdravu naviku.

TRI TAJNE USPEHA

POČNI POLAKO

Ukoliko se profesionalno ne baviš nekim sportom, počni polako sa treninzima. Nemoj odmah da pomeraš sopstvene granice – U redu je da staneš sa treningom kada telo kaže „dosta“.

GRADI POSTEPENO

Nije bitno da li radiš na svojoj znazi, izdrživosti, kardiju ili fleksibilnosti, sve što treba da radiš je da postepeno menjaš sebe i svoje navike. Mali koracima se postiže mnogo.

KOMBINUJ

Ići samo u teretanu ili samo na grupne treninge je super. Ali, ako nemaš zdravu naviku treniranja, onda kombinuj treninge. Šta više, kombinuj različite vrste treninga pa tako radi i na fleksibilnosti, na snazi, na izdrživosti…

MALE PROMENE

POČNI SA 150 MINUTA NEDELJNO

Ukoliko tek počinješ sa treninzima, cilj uvođenja zdrave navike je 150 minuta treninga nedeljno. Istraživanja su pokazala da počinješ da uživaš u benefitima treninga ukoliko nedeljno vežbaš svega 150 minuta.

Milion je načina na koje možeš da se aktiviraš. Možeš početi sa grupnim treninzima, samo sa šetnjom, vožnjom bicikla, ili samo da koristiš stepenice umesto lifta. Čak i da se dogodi da ne možeš da izdržiš trening duže od 10 minuta, zapamti jedno – Vremenom ćeš moći.

PREĐI NA 250-300 MINUTA NEDELJNO

Kada izdržiš nedelju, dve sa 150 minutnim treningom, onda počni da treninge produžuješ tako da nedeljno vežbaš do 300 minuta. Ovo je i preporučeno vreme nedeljnog treniranja i ako se zadržiš, vodićeš fizički zdrav život.

ŠEST NEDELJA DO VIDLJIVOG USPEHA

Ukoliko stvarno želiš da se promeniš i pokreneš, onda prati ovaj šestonedeljni plan vežbanja koji će ti pomoći da fizička aktivnost postane zdrava navika.

NEDELJA PRVA

1×20 minuta kardio trening, 1×20 minuta trening snage i 1×10 minuta core trening ili trening fleksibilnosti.

NEDELJA DRUGA

2×20 minuta kardio trening, 1×30 minuta trening snage i 1×20 minuta core trening ili trening fleksibilnosti.

NEDELJA TREĆA

2×30 minuta kardio trening, 1×20 i 1×30 minuta trening snage i 1×30 minuta core treninga ili treninga fleksibilnosti.

NEDELJA ČETVRTA

2×30 i 1×20 minuta kardio trening, 1×60 minuta trening snage i 1×30 minuta core trening ili trening fleksibilnosti.

NEDELJA PETA

2×50 i 1×20 minuta kardio treninga, 1×60 minuta i 1×20 minuta trening snage i 1×60 minuta core treninga ili treninga fleksibilnosti.

NEDELJA ŠESTA

2×60 i 1×30 minuta kardio treninga, 1×60 i 1×30 minuta treninga snage i 1×60 minuta core trening ili trening fleksibilnosti.

TRENIRAJ SA NEKIM

Ljudi koji treniraju sa nekim radije dolaze na treninge i drže se plana nego oni koji treniraju sami.

Get fit Together, istraživanje koje je sproveo dr Jinger Gotšal na Pensilvanijskom univerzitetu pratilo je 25 odraslih osoba kroz tridesetonedeljni plan vežbanja u grupi.

Tridesetonedeljni plan započet je sa prethodno navedenim šestonedeljnim planom i umesto obećavanja da će dobiti „six pack“ rečeno im je da će se odlično zabaviti i zavoleti da treniraju.

Rezultat istraživanja pokazao se odlično, jer je od 25 osoba, 20 nastavilo da se bavi redovnom fizičkom atkivnosti, 4 preskakalo treninge, ali treniralo i jedna osoba koja je morala da prekine zbog zdravstvenih razloga.

Zaključak istraživanja je da kada treniraš u grupi, dobijaš dodatnu neophodnu podršku i motivaciju, a kada ti postane trening omiljen, pružaš je drugima i tako nastavljaš da motivišeš i sebe.

 

PREUZMI POČNI PAMETNO PROGRAM

 

I znaj da na ŠMEK tim uvek možeš da računaš.