rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

4692 pregleda
0 komentara

TRENIRATI ILI NE ZA VREME PANDEMIJE?

Ne brini, u potpunosti te razumemo jer niko nije siguran šta je ispravno – Trenirati ili ne za vreme pandemije?

Zbog toga smo odlučili da prikupimo naučne radove na ovu temu i napišemo nepristrasan tekst koji će ti, nadamo se, pomoći da odlučiš da li da radiš treninge ili ne, kao i gde da ih radiš – Kod kuće ili u fitness centru.

„FITNESS CENTRI IZVOR SU ZARAZE“

Koliko je samo puta ovo spomenuto u toku prethodnih nekoliko meseci?

Onda, iznenada se pojavljuje studija koja kruži unaokolo pod nazivom: „Randomized Re-Opening of Training Facilities during the COVID-19 pandemic”, a opis iznad nje sledeći: “Studija je pokazala da ne postoji direktna veza sa prenosom COVID-19 tokom boravka u fitnes centrima… Testiranje je pokazalo da nije pronađen ni jedan slučaj zaraženih COVID-19 u sklopu fitnes centra. Jedna osoba je imala pozitivne rezultate testa, koji se nisu mogli dovesti u direktnu vezu sa fitnes centrom, jer je ista osoba bila izložena mogućnosti od zaraze i na poslu” (1).

Ali, ko još čita naučne radove danas? Jer unutar teksta ne piše ovo!

Pošto je studija sprovedena u Oslu, kako bi se razmotrilo ponovno otvaranje teretana i fitness centara. Uzorak je nasumičan, a u trenutku merenja samo jedna osoba bila je zaražena. Naučnici, kako bi se ogradili, naveli su imena osoba koje su trenirale sa osobom unutar fitness centra, kako bi se obratila pažnja na njih i kako bi se ustanovilo da li su i oni COVID pozitivni.

Nisu doveli širenje COVID-a u vezu sa fitness centrima, ali nisu je ni osporili.

Okej, ovo nije obećavajuće…

Nedugo zatim pojavljuje se novo istraživanje: “Going to the Gym Doesn`t Increase Coronavirus Risk”, prof. dr Gordon Guyatt, McMaster, University of New York.

Ovo istraživanje sprovedeno je u Norveškoj, rađeno istraživanje je na tri fokus grupe, jedni su neaktivni, blago aktivni i redovni vežbači…

Zanimljivo je opisano kako i na koji način su testirani, ali zaključak je bitan: “Rizik od toga da ćete biti zaraženi COVID19 virusom nije ništa veći od rizika koji inače postoji”.

Nagli pad fizičke aktivnosti

U istraživanju koje je su sproveli D. Sekulić et al. (2) u Hrvatskoj, došlo se do zaključka da je fizička aktivnost naglo opala za vreme karantina. Što čitajući ovako nije ništa vau.

Ali, ono što su ovi istraživači naveli jeste da je trening bitan faktor u prevenciji od kardiovaskularnih oboljenja, respiratornih oboljenja, dijabetesa… Samim tim i od korona virusa.

Do sličnih zaključaka došli su i kineski naučnici Yao Zhang  et al. (3) koji navode da je trening neophodan, jer su oni zabeležili porast mentalnih oboljenja kao što su depresija, anksioznost, pa čak i pojave afekata, a trening je jedina pokazana preventivna mera.

Dakle, treba vežbati!

U istraživanju koje su objavili F. Schwendinger i E. Pocceco (4) navodi se da trenig, bez obzira da li se radio u fitness centru ili kod kuće mora da bude urađen. Oni navode da, ukoliko ostaju ljudi kod kuće, moraju minimalno 1 minut da hodaju na svakih 20 minuta sedenja, jer to je osnova zdravlja.

Pored toga, preporučuju treninge snage ako se rade u fitness centrima i HIIT treninge ukoliko se rade kod kuće.

Jer u HIIT treninzima nije neophodna oprema, a daje dobre i brze efekte.

Borja Sanudo et al. (5) proširili su ovo istraživanje i dodali čak i treninge koji mogu pomoći osobama zaraženim COVID19 virusom.

U svom istraživanju navode da je trening neophodan kao prevencija, ali i da može poslužiti i kao mera lečenja ukoliko se osobe koje su zaražene COVID19 virusom izlože WAVex (vibracionim vežbama).

ZAKLJUČAK JE?

Zaključak svih ovih istraživanja je da je trening osnovni u borbi protiv pandemije, jer jača imunitet, respiratorni sistem, kardiovaskularni sistem…

Niko ne garantuje da se nećeš zaraziti virusom, ali ćeš ga lakše podneti ukoliko dođe do zaraze. A sad prema novim istraživanjima (5) i lečiti se sa istim.

Što se tiče izbora da li ići u fitness centre, ta je odluka na tebi, jer ni jedno istraživanje ne osporava zarazu, ali verovatnoća nije ništa manja ili veća kao i verovatnoća kada izađeš na ulicu, uđeš u prodavnicu, autobus, auto, pričaš sa komšijama ili sediš na terasi… Jer 100% bezbedno okruženje još uvek ne postoji.

Naravno, na nama (fitness centrima), je da brinemo o svojim članovima i obezbedimo sve neophodno. Zbog toga će biti promena rasporeda, radnog vremena i slično.

ALI! Ono što jeste bitno je da držiš distancu, poštuješ propise i pre i nakon korištenja opreme u teretani iskoristiš dezinfekciono sredstvo i dobro prebrišeš za sobom sprave. Nosi svoj peškir, svoju flašicu sa vodom. Ukoliko se tuširaš, obavezno budi u papučama u tuš kabini. Ruke peri kada god, ne sedaj go/la na klupe, ne hodaj bos/a.

Što se nošenja maski tiče i to ostavljamo tebi na odluku, jer prema istraživanjima (6) nije preporučeno nošenje maske tokom treninga, jer se smanjuje količina dostupnog kiseonika, a već samo nošenje maske usporava disanje i menja rad i otkucaj srca, što trening čini nebezbednim.

Šta god da odlučiš da radiš, znaš da smo tu da te podržimo.

 

Vidimo se i družimo u ŠMEK-u.

 

  1. Lise M. Helsingen et al. (2020). Randomized Re-Opening of Training Facilities during the COVID-19 pandemic, medRXIV;
  2. Damir Sekulić et al. (2020). Prospective Analysis of Levels and Correlates of Physical Activity during COVID-19 Pandemic and Imposed Rules of Social Distancing; Gender Specific Study among Adolescents from Southern Croatia, Sustainability;
  3. Yao Zhang et al. (2020). Mental Health Problems during the COVID-19 Pandemics and the Mitigation Effects of Exercise: A Longitudinal Study of College Students in China, International Journal of Environmental Research and Public Health;
  4. Schwendinger and E. Pocceco (2020). Counteracting Physical Inactivity during the COVID-19 Pandemic: Evidence-Based Recommendations for Home-Based Exercise, International Journal of Environmental Research and Public Health;
  5. Borja Sanudo et al. (2020). Potential Application of Whole Body Vibration Exercise for Improving the Clinical Conditions of COVID-19 Infected Individuals: A Narrative Review from the World Association of Vibration Exercise Experts (WAVex) Panel, International Journal of Environmental Research and Public Health.
  6. Mary Padron (2020). Mayhem and myths surrounding face masks: Clarifying misconceptions is crucial as PPE hits mainstream, ISHN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs